9 вересня магістерська програма "Біблійне душеопікунство" Київської богословської семінарії проводила конференцію "Служіння людям з психічними діагнозами". Конференція була корисною для усіх, хто цікавиться питаннями душі, психології, психіатрії та медицини. Спікери: Курт Грейді (Kurt P. Grady), пастор-душеопікун, доктор фармацевтики (Pharm. D., MBA), та  Андрій Мурзін, заступник директора магістерської програми "Біблійне душеопікунство", – розкривали біблійний погляд на психічні захворювання, давали  практичні рекомендації для служіння людям з психіатричними діагнозами. 

Ми поспілкувались з деякими студентами семінарії, які були на конференції, дізнались про їх враження та відгуки.

«За освітою я медсестра, вивчала психіатрію і психологію, тому мені було цікаво почути біблійну точку зору на питання, які охоплюють ці науки. Завдяки курсу «Введення у душеопікунство», який пройшла в Київській богословській семінарії, я вже розуміла, що психологія, за великим рахунком, – це помилкова наука. Конференція дала краще розуміння, що діагнози, які існують, – це у більшості випадків ярлики, за якими ховається нерозуміння суті самих проблем людини. Спікер Курт Грейді навів чудовий приклад, як будь-якій людині можна поставити певний психічний діагноз. Він почав ставити психічні діагнози людям з Біблії: Ілля, Адам, Давид та інші. Я побачила, що ті симптоми, які я вивчала в медичному університеті, ніде в Біблії не названі хворобою, а проблеми починались через гріх у житі людини.
Мені, як медику, була цінною інформація про те, що ми не повинні радити людині одразу відмовлятися від медикаментів, які вона приймає за призначенням психіатра. Різка зупинка прийому препаратів  може бути небезпечною для здоров’я  людини.
Важливо було почути, що ми можемо говорити людям з психічними діагнозами про Христа, розповідати Євангеліє. Вимагати від них якісь практичні кроки життя християнина було б складно, але точно їм потрібно розповідати, що Бог може змінити їхнє життя». 
Степченко Катерина,  м. Київ.

«Я стикався у своєму житті з людьми, які мали психологічні чи психічні проблеми. Але на той час я не мав відповідей, що це таке, і не знав, як допомогти. Дізнавшись про цю конференцію,  я не мав навіть сумнівів, що маю на ній бути. Спікери дали відповіді на багато моїх запитань. Почув нову інформацію для себе, особливо про медикаменти, які використовуються в психіатрії та їх вплив на людину. Практичні поради щодо служіння людям з психічними діагнозами, які давали спікери, думаю, зможу застосовувати на практиці».
Андрій Пелипенко, Чернігівська область, м. Сосниця.

«Я пішов на конференцію, бо ця тема присутня у житті людей. В моєму оточені є люди з психічними діагнозами, вони постійно приймають певні медикаменти. Було цікаво послухати про вплив цих препаратів на людину, як Курт Грейді пояснював усі ці діагнози і на чому вони базуються. Новим було те, що потрібно бути дуже обережним в тому, щоб рекомендувати людині не пити таблетки. Різка зупинка прийому цих медикаментів може серйозно зашкодити здоров’ю людини. Я собі записав конспект з конференції,  багато інформації мені знадобиться у служінні людям».
Валерій Рябков, м. Іванково,  Київська область.

«Минулого року я був на подібному семінарі, який теж проводив Курт Грейді. Цього разу було продовження теми. Але спікер глибше розкрив тему психічних діагнозів, фармакології та  загалом такої науки, як психіатрія. Було багато відповідей на питання, які я мав. Спікери вказали напрямок, у якому потрібно рухатись далі, вивчаючи ці питання.
Показана досить радикальна точка зору щодо того, як ми маємо сприймати психологію,  психіатрію та психотерапію. З іншого боку, Курт Грейді показував необхідність і важливість душеопікунства при допомозі людям з психічними діагнозами. Психіатрія не вирішує духовні проблеми людей, ми, як християни, повинні працювати в цьому напрямку. Крім нас, нікому. Нам ввірене слово Боже, яке може вплинути і змінити духовний стан людини. 
Життя змушує шукати відповіді на такі питання, які висвітлювались на конференції, бо навколо є люди, які мають психічні чи психологічні проблеми.  Ми самі можемо зіткнутись з чимось подібним, наприклад – депресія».
Ігор Ларчушин, Чернігівська область.